10 června 2006

Komunista předsedou sněmovny?

Politická situace se nám začíná poněkud komplikovat. Jiří Paroubek ve své paličatosti a domýšlivosti zkrátka nenechá Mirka Topolánka vládu ani vytvořit. Dnes totiž podepsali nově zvolení poslanci ČSSD lejstro, v němž se zavazují, že vládu sestavenou ODS v koalici s KDU-ČSL a SZ nepodpoří. Jiří Paroubek totiž zřejmě věří, že když naordinoval prezidentovi, aby druhým pokusem o sestavení vlády pověřil jeho, prezident jej poslechne a Paroubek se nám opět začne cpát na místo ministerského předsedy. Včera totiž zřejmě rozkryl tajemství zákona o zasedaní sněmovny a s hrůzou zjistil, že místo předsedy parlamentu zřejmě nedostane, neboť nemůže být premiérem a předsedou zároveň. A protože stárá vláda bude v provozu ještě na prvním zasedání sněmovny po volbách, kde se předseda dolní komory bude volit, nebude moci být na toto místo dosazen.
Zajímalo by mě, jak ovšem Paroubek zamýšlí sestavení vlády na druhý pokus pod svojí rukou. Zřejmě doufá, že lidovci i zelení přistoupí na vládu ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a SZ. Tedy vládu s podporou komunistů, proti které se vyslovili hned po volbách jak křesťanští demokraté, tak zelení.
Tudíž se nám tu doufejme rýsují dvě varianty řešení-buď dostane post předsedy sněmovny komunista a za tento post dostane vláda od komunistů důvěru, nebo budou předčasné volby. Na tu třetí a nejhorší možnost-tedy vládu Paroubka s komunisty, zelenými a lidovci raději nechci ani myslet. A doufám, že lidovci ani zelení nejsou takovými pokrytci, aby jim šlo pouze o místa ve vládě. I když v politice je možné všechno...

1 Comments:

At 7:45 odp., Anonymous Anonymní said...

nechci radsi vubec domyslet, jak to vsechno dopadne... a zase, tome, uvazujem nad podobnejma vecma. akorat ja to resim trosku v jiny rovine:)))

 

Okomentovat

<< Home